Anläggningsdykare

På djupt vatten med stenkoll

Som anläggningsdykare är det meningen att du ska ta dig vatten över huvudet på jobbet. Du utför jobb ner till 50 meters djup, men oftast i intervallet 0-10 meter. Det är ett krävande och omväxlande yrke med stora krav på fysik och yrkesskicklighet.

anläggningsdykare

”Jag blir utmanad varje dag på jobbet, problemlösning är en stor del av yrket”

Nicole | Anläggningsdykare | Malmö

Vem är Nicole?

Kort om Nicole

Crossfit, som Nicole tränar fyra gånger i veckan, ligger till grunden för allt hon gör. I jobbet som anläggningsdykare är det en stor fördel om du är i god fysisk form.

 

anläggningsdykare

Hur blev du anläggningsdykare?

Jag har alltid dragits till vatten och kände att jag ville jobba under vattenytan. En före detta kollega tipsade om räddningsdykare. Jag började läsa på om räddningsdykare och då hittade jag yrket anläggningsdykare. Jag visste inte ens att det fanns ett sådant. Jag tänkte: jag testar och söker in.

 

Utbildningen var i Norge, så jag åkte dit och gjorde fystester och intervju. Och kom in. Jag älskade utbildningen. Den var intensiv, på ett år, och höll hög kvalitet. Vi var 29 i klassen, de allra flesta killar i 35-årsåldern och så jag, tjej och 19 år gammal vilket gjorde att många undrade ”vad sjutton gör hon här”. Och ska jag vara helt ärlig så undrade jag samma sak. Sedan visade det sig att jag lärde mig allt väldigt snabbt, så grabbarna kom till mig och frågade om hjälp. För sju år sedan när jag började i det här yrket var jag den enda tjejen i Sverige. Nu är det kanske fem stycken. Att jag är tjej har aldrig varit ett problem. Tvärtom. Som tjej i byggbranschen har du massor av möjligheter att ta plats. Du blir uppmärksammad och får mycket stöd.

Vad är det bästa med att vara anläggningsdykare?

För mig som yrkesperson innebär det att jag blir utmanad varje dag på jobbet, problemlösning är en stor del av yrket, vilket är något jag verkligen gillar. Jag behöver variation och utmaningar för att trivas.

”Det är alltid tre dykare i ett lag och vi brukar dyka två till tre timmar per dag”

Thed | Anläggningsdykare | Oslo

Vem är Thed?

Kort om Thed

Thed bytte till anläggningsdykning och har inte ångrat det en sekund. När han inte jobbar åker han en del skateboard, ett intresse han haft sen han var sex år. Då tyckte han det var det coolaste man kunde hålla på med. Idag handlar det mest om gemenskapen och att träffa kompisar.

Hur kom det sig att du blev anläggningsdykare?

Jag gick VVS- och energiprogrammet på gymnasiet och jobbade som rörmokare. Under utbildningen upptäckte jag att jag tyckte det var roligt att svetsa. Eftersom jag älskar vatten och hav tänkte jag redan då att jag ville prova på att svetsa under vatten någon gång. Några år senare hade jag tröttnat på rörmokeriet och gick en fyra månader lång utbildning i Norge för att bli anläggningsdykare.

Jag hade bara dykt en gång innan jag gick utbildningen – så det finns inga krav på att du ska kunna dyka. Det är viktigare att man kan hantera verktyg. Kan du det inte ovanför ytan är det helt klart mycket svårare under vatten. Nu har jag jobbat som anläggningsdykare i ungefär ett år.

 

Hur är en dag på jobbet?

Just nu jobbar jag i Gävle med att bygga en ny hamn. Vissa dagar svetsar vi, eller gjuter under vattnet, andra dagar knyter vi ihop armeringskorgar under vattnet eller inspekterar det vi har gjutit för att se så det inte finns några läckor. Alla moment är avancerade eftersom man inte ser så mycket, det är ganska grumligt vatten och du arbetar med tunga metalldelar. Det är alltid tre dykare i ett lag och vi brukar dyka två till tre timmar per person på en dag. Sen är du på land resten av tiden och hissar ner svetstråd eller verktyg och assisterar dykaren från land – så det är ett riktigt lagarbete.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är en blandning, men främst kollegorna. Vi bor oftast tillsammans på orten där vi arbetar. Det är en härlig gemenskap. Sen är det självklart kul att svetsa under vattnet och vara med och bygga något och följa framstegen dag för dag.

Vilka egenskaper är bra att ha som anläggningsdykare?

Det är bra om du har ett öppet sinne och är lätt att ha att göra med eftersom du jobbar så nära dina kollegor. Sen handlar det mycket om problemlösning i vattnet. De kan vara ganska komplexa saker som du måste lösa. Men det är också det som är roligt – att det är varierande.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en anläggningsdykare?

Arbetsmarknaden för dig som anläggningsdykare är god och efterfrågan på kvalificerade dykare är stort inom bygg-och anläggningssektorn. Ungefär hälften av arbetstiden är i eller under vatten. Exempel på arbetsmoment kan vara att bygga och reparera broar eller anlägga hamnar, farleder och kraftverk. I dina arbetsuppgifter ingår till exempel att schakta, borra, spränga, svetsa, bygga formar, armera och gjuta.

 

Uppdragens längd kan variera från ett par timmar till flera månader. Jobbet som anläggningsdykare är som sagt omväxlande, men också krävande. Därför ställs stora krav på din fysik och yrkesskicklighet. Det är vanligt att det dyker upp problem som du behöver lösa under tuffa förhållanden. Att vara stresstålig, kunna lita på sitt omdöme och kreativa förmåga är viktiga egenskaper för en anläggningsdykare.

Hur du blir anläggningsdykare

Du har flera möjligheter att utbilda dig till anläggningsdykare. All utbildning omfattar i praktiken tre steg:

  • Grundutbildning, vilken omfattar dykutbildning samt bygg- & anläggningskunskaper, B-certifikat eller motsvarande. Totalt: ca 3 300 timmar.
  • Efter grundutbildningen ska du göra din färdigutbildning i ett företag. För att få ut ett yrkesbevis krävs det att du efter grundutbildningens avslutande har intyg om minst 800 loggade dyktimmar.
  • För att sedan fortsätta arbeta som anläggningsdykare gäller att du har en godkänd läkarundersökning enligt AFS 2005:6.

 

(Observera att utbildningen till anläggningsdykare inte är en gymnasieutbildning.)

Så ser utbildningen ut

Alternativ 1: Företagsförlagd utbildning
Det underlättar om du har en byggbakgrund i trä, betong eller anläggning och eventuellt även ett yrkesbevis i något av dessa yrken. Men det är inte nödvändigt. Därefter söker du anställning som dykarlärling på något av landets dykeriföretag. För att du ska kunna bli dykarlärling krävs det:

  • Att du är minst 18 år
  • Du har genomgått en hälsokontroll och blivit godkänd för att arbeta som dykare (AFS 2005:6)
  • Du har grundläggande dykutbildning, minst nivå 2 i ett erkänt sportdykarsystem

 

(Saknar du bygg- och anläggningsutbildning får du genom företaget läsa den teorikursen på distans.)

 

Beroende på dina tidigare erfarenheter ska du genomföra en blandad teoretisk/praktisk, företagsförlagd utbildning om ca 3 300 timmar. I slutet av din utbildning görs en utbildningskontroll för att du ska få ditt dykcertifikat (B-50).

 

Alternativ 2: Skolförlagd utbildning
Du kan gå en 2-årig yrkesutbildning om 80 YH-poäng. Utbildningen genomförs i samarbete med Göteborg stads vuxenutbildning, YRGO under 80 veckor (heltid). Utbildningen innehåller bland annat dykerimedicin, arbetsmiljöfrågor, engelska och teknologi, dykning med vanligt förekommande utrustningar, formsättning, armering och betonggjutning, borrning och sprängning, schaktningsarbeten, stålarbeten, rörläggning, inspektion, dokumentation och produktionsstyrning. En tredjedel av utbildningen består av praktik på dykeriföretag som ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper och skaffa dig goda kontakter inom branschen. Utbildningen omfattar samma krav som för den traditionella lärlingen vilket innebär att du under utbildningen måste klara certifieringskraven för B-certifikat. I samband med din anställning på ett dykeriföretag ska du för att få din e-dyklogg anmäla in dig som lärling till BYN.

 

Alternativ 3: Utländsk skolförlagd utbildning
Du kan få en grundläggande dykutbildning på ett flertal platser utomlands och erhålla ett dykcertifikat, IDSA level 3, som motsvarar det svenska B-certifikatet. Vid en anställning i ett dykeriföretag i Sverige valideras dina kunskaper och tidigare erfarenheter och därefter får du antingen en utbildningsbok (e-bok) eller en  e-dyklogg beroende på ditt utvärderingsresultat.

 

Färdigutbildningen är sedan helt företagsförlagd och för att man ska få ut sitt yrkesbevis krävs det intyg om 800 loggade dyktimmar.

Andra eftergymnasiala yrken

Byggnadsingenjör Kranförare