Bergarbetare

Laddad med kraft!

Det sägs att tron kan förflytta berg! Tron i all ära, några som verkligen kan göra det är bergarbetarna. En bergarbetare borrar och spränger bort berg för att skapa rätt förutsättningar för det nya som ska växa fram såväl ovan som under jord.

”Det är verkligen häftigt att känna trycket under fötterna”

Angelika | Bergarbetare | Hägersten

Vem är Angelika?

Kort om Angelika

Laddad på jobbet och på fritiden, det kan man verkligen säga att Angelika är. Hon är snart en nybakad bergarbetare. På jobbet gillar hon att känna trycket efter en sprängning, på fritiden får hon sin adrenalinkick på handbollsplan.

 

bergarbetare2

Hur kom du på att bli bergarbetare?

Jag tänkte först bli barnskötare, men när jag besökte Gymnasiemässan i Älvsjö var det en lärare från programmet som sålde in yrket till mig. Berg­sprängning verkade kul och intressant, så jag bestämde mig för att söka det istället. Nu går jag sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet.

Vad är det bästa med att vara bergarbetare?

Man får röra på sig, jobba med tunga maskiner och spränga saker! Under min lärlingstid har jag fått borra, ladda och trycka av salvor. Det är verkligen häftigt att känna trycket under fötterna. Det är ett varierande jobb. Nya arbetsplatser, nya människor och nya uppgifter gör att det inte är någon risk att jag tröttnar.

Vilka egenskaper är viktiga att ha som bergarbetare?

Det är verkligen bra om man tänker till innan man gör saker. Men mycket handlar om att ha god planering och förbereda sig väl inför vad man ska göra. Sedan är det bra om du gillar att vara ute.

bergarbetare

”Hinner satsa på jobbet i gruvan och musiken samtidigt”

Anton | Bergarbetare | Hedemora

Vem är Anton?

Kort om Anton

Ena vecka jobbar Anton i gruvan och andra vecka satsar han för fullt på musiken och rollen som trummis i bandet som han har tillsammans med kompisar. Det är en av fördelarna med yrkesvalet – att jobba skift och vara ledig varannan vecka.

Vad fick dig att välja den här utbildningen?

Jag har flera kompisar som är ett år äldre än mig som gick den här utbildningen och var väldigt nöjda. Så jag valde att gå Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot bergarbete. Utbildningen var riktigt bra och verkligen lärorik. Man får prova på snickaryrket och anläggningsyrket, samtidigt som man får körkort på de flesta maskiner både ovan och under jord. Jag är så nöjd med mitt val!

 

bergarbetare

Hur är en dag på jobbet?

Jag jobbar med återfyllnad och fyller igen gamla bergrum. Man måste fylla igen där de har brutit ut malmen, så det inte rasar. En vanlig dag på jobbet sätter jag upp rör i taket i olika bergrum under jord som vi senare fyller med betong.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker jättemycket om mina kollegor så det är kul att vara på jobbet. Eftersom jag jobbar på en återfyllnadsavdelning får jag göra många olika saker och det blir aldrig enformigt. Det är också väldigt skönt att jobba skift och vara ledig varannan vecka. Då kan jag ägna mig helt åt musiken. När jag berättar att jag jobbar i gruvan är det många som undrar om det är farligt. Men det är ett väldigt högt säkerhetstänk. Första gången jag åkte ner i gruvan kändes det jättekonstigt att åka en hiss ner tusen meter under marken. Men nu tänker jag inte alls på det.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en Bergarbetare?

Berg är det bästa underlaget för att anlägga hus, broar, tunnlar och andra konstruktioner. Oftast måste delar av berget sprängas eller borras bort för att få rätt höjd till den byggkonstruktion som ska uppföras. Därför är du som bergarbetare en av de första på plats.

 

Som bergarbetare har du kunskap om bergets egenart och kan avgöra hur arbetet bäst ska utföras, till exempel vilken mängd laddning som behövs vid sprängningen. För att ansvara för sprängningar krävs dock en vidareutbildning (sprängkort).

 

Bergarbetare är ett omväxlande och självständigt yrke som innebär stort ansvar där säkerhet och koll är A och O.

Så blir du bergarbetare
 • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Mark och anläggning.
 • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
 • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt
  yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning
  och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p
  av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36
  månader).
Så genomförs gymnasieutbildningen
 • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
 • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
 • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
 • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
 • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI BERGARBETARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1200 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Mark och anläggning

Anläggningsprocessen 200
Anläggning 1 100
Anläggning 2 200

500 P
Summa:
500 P
Programfördjupning

Berghantering
Bergarbeten 200
Bergborrning 200
Bergmaskiner 100
Bergsprängning 200

700 P
Summa:
700 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
36 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid