betongarbetare

”Jag gillar att det är så flexibelt”

Emma Jutemalm år 24 år från Stockholm, betongarbetare

Läs mer om yrket

Vem är Emma?

Kort om Emma

Emma är betongarbetaren som först ville bli fotograf. Därför gick hon Media­programmet på gymnasiet. Men istället för fotograf blev hon betongarbetare. Fast fotograferandet har hon inte lagt på hyllan, kameran följer nästan med överallt.

 

betongarbetare2

Hur kom du på att bli betongarbetare?

Delar av min familj jobbar på Skanska och det har färgat min uppväxt. Jag tyckte att det såg roligt ut när andra armerade och gjöt. Jag blev nyfiken och läste till Betongarbetare via BYNs distansutbildning.

Vad tycker du är bäst med att vara betongarbetare?

Det är många saker. Jag gillar att det är så flexibelt och att man inte jobbar med samma sak under längre perioder. Det gör att jag aldrig tröttnar. Jag själv är väldigt förtjust i armering. Det är kul att man hela tiden tar sig framåt när man armerar och ser resultatet.

Vilka egenskaper tycker du är bra att ha som betongarbetare?

Att du är kreativ. Du behöver komma på lösningar på problem som kan uppstå. Sedan är det bra om du inte är rädd att fråga om saker. Man kan ju inte allt från början utan det är ju först på jobbet man lär sig yrket.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en betongarbetare?

Man kan säga att det inte blir några hus utan betongarbetare. Betong är nämligen det dominerande materialet för både husgrund och stomme. Men faktum är att betong är ett material som förekommer i mycket mer än enbart hus. Du hittar det också i t ex vägar och broar.

 

Armerad betong är ett mångsidigt och mycket starkt byggmaterial. Samtidigt som betong är ett tåligt byggmaterial så behöver det komma på plats i rätt tid och på rätt sätt för att få rätt kvalitet. Om betongen gjuts korrekt är det få material som står pall för så mycket som en betongkonstruktion. Som betongarbetare sätter du formar, armerar, gjuter och efterbehandlar betongen.

Så blir du betongarbetare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 6 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagd lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasielärling.
Ger dig högskolebehörighet

Vill du studera vidare? Byggnadsindustrins Yrkesnämnd rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI BETONGARNETARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100
600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning
Betong
Betong 1 – lågform och platta på mark 100
Betong 2 – väggar och pelare 100
Betong 3 – bärlag 100
Betong 4 – golv 100
Övriga kurser 100
500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 4300 timmar
Yrkesbevis: timmar