Golvläggare

Inomhusjobb med känsla för stil

Har du känsla för färg och form och gillar precisionsarbete? Då kan golvläggare vara något för dig. Det är dessutom ett varierande och fritt yrke som alltid är inne – det är nämligen ett av de få inomhusjobben i byggbranschen.

golvläggare

”Det är hela tiden olika moment, så man har aldrig tråkigt”

Ayoub | Golvläggare | Lidingö

Vem är Ayub?

Kort om Ayub

Ayub kom till Sverige från Marocko för åtta år sedan och har hunnit jobba tre år som golvläggare. Eftersom man jobbar inomhus som golvläggare har löpningen blivit ett perfekt sätt för Ayub att komma ut efter en arbetsdag. Nästan varje dag efter jobbet sticker han ut och springer!

 

golvläggare

Vad fick dig att välja den här utbildningen?

Efter studierna inom SFI och i svenska 1 och 2 hade jag tänkt bli maskinförare. Men när jag fick höra talas om golvläggare blev jag nyfiken. I Marocko finns inte golvläggare som yrke, där finns det bara plattsättare, så jag tyckte det lät intressant och tänkte att det vore roligt att prova på.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att man får jobba med olika saker hela tiden! Vissa dagar lägger jag textilplattor, andra dagar lägger jag linoleum eller trägolv eller spacklar. Det är hela tiden olika moment så man har aldrig tråkigt, jag tycker om att göra allt och trivs jättebra!

golvläggare2

”Jag fick fast anställning innan jag var klar med skolan och bra lön”

Lisa | Golvläggare | Farsta

Vem är Lisa?

Kort om Lisa

Överkreativ. Så beskriver Lisa sig själv. Hon har massor av kreativitet i kroppen som behöver få komma ut. Hon dansar, målar, skissar och pysslar. Och just kreativiteten kan hon tacka för sitt guld i golvläggning. För i SM i golvläggning är det snygga mönster på tid som gäller, och rejält med hantverksskicklighet. Trots massor av nervositet vann hon! Vilken guldstart för en nybakad golvläggare som Lisa.

 

Golvläggare lisa

Vad tycker du är bäst med att vara golvläggare?

En annan grej jag verkligen uppskattar som golvläggare är att det finns jobb! Jag fick till och med fast anställning innan jag var klar med skolan. Och jag gillar att det är fasta arbetstider, bra arbetsvillkor och bra lön. Jag jobbade inom restaurangbranschen innan jag utbildade mig till golvläggare och det passade inte mig. Nu har jag trygghet och vet att pengarna kommer in. Så skönt.

Vilka arbetsuppgifter har du som golvläggare?

Jag jobbar på en serviceavdelning vilket innebär att vi lagar och renoverar hemma hos människor eller i tomma lägenheter. Så det är nya platser och nya uppdrag, vilket gör att jag inte hinner tröttna på något. Jag river, spacklar och lägger alla möjliga typer av golv: textil, linolium, parkett. Listan kan göras lång. Just nu är jag lärling, så jag jobbar tillsammans med min handledare. Men sedan är det dags för mig att göra jobben själv.

 

Det här är ett yrke jag vill fortsätta att utvecklas inom. Om jag någon gång skulle vilja göra något annat, så känns det skönt att ha ett yrke att falla tillbaka på. Dessutom finns det golv i hela världen. Så vem vet – en dag kanske jag lägger golv i en annat land.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en golvläggare?

Som golvläggare kommer du ofta sent in i byggprocessen, när nästan allt är klart. Det finns många olika typer av golv: linoleum, kork, plast, parkett och heltäckningsmattor. Men listan kan göras längre än så.

 

Golvläggare är ett yrke som bjuder på stor variation. I din vardag möter du ofta nya platser och nya förutsättningar. Det kan vara alltifrån renoveringar av lägenheter och kommersiella fastigheter till golvläggning i nyproduktion. Många gånger läggs golvmaterialen in i stora enheter men ibland krävs mönsterläggning av t.ex parkettgolv, så talang för precision och hantverkskänsla är viktigt.

Så blir du golvläggare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36 månader).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

Film - se yrket i 360-format

(Obs! I mobilläge behöver du starta filmen i Youtube-appen för att se i 360-format)

BLI GOLVLÄGGARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1200 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Husbyggnad
Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200
700 P
Summa:
700 P
Programfördjupning

Golvläggning
Golvläggning 1 100
Golvläggning 2 – våtrum 100
Golvläggning 3 – trä och laminat 200
Övriga kurser 100

500 P
Summa:
500 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
36 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid