håltagare

”Jag får se hur olika byggnader växer fram”

Malin Olsson 30 år från Hagsätra, håltagare

Läs mer om yrket

Vem är Malin?

Kort om Malin

Motorcykel, son och sambo. Det är vad som får Malins uppmärksamhet när hon är ledig från jobbet som håltagare. Inom närmaste tiden hoppas hon på att ta det efterlängtade MC-kortet så att hon kan ge sig ut på vägarna och känna friheten.

 

håltagare2

Hur kom du på att bli håltagare?

Jag gick Naturvetenskapliga programmet. Sista året fick jag cancer och orkade inte komma tillbaka efter den tuffa cancerbehandlingen. Jag började jobba lite med sanering på ett fastighetsbolag där jag tidigare hade sommarjobbat. Efter ett tag var jag sugen på att göra något nytt. Jag pratade med några vänner som jobbade på en håltagningsfirma och fick en lärlingsanställning där. Sedan har det bara flutit på.

Vad tycker du är bäst med att vara håltagare?

Det roligaste är att jag får vara med och se hur olika byggnader växer fram. Att vara med och skapa någonting och sedan se slutresultatet. Dessutom är det bästa att jag får träffa så många olika personer hela tiden.

Hur ser en dag på jobbet ut?

Jag gör hål i olika material, men framför allt i betong. Det kan vara stora hål för fönsteröppningar, det kan vara små hål i till exempel badrum. Jag gillar att överraska beställare med att lämna det väldigt snyggt och prydligt efter mig. Många tror nämligen att det blir skitigt när håltagaren dyker upp. Det är kul att motbevisa dem. En gång såg en kund inte ens att jag hade varit där. Jag var tvungen att visa ”kolla, här är hålen”. Nästa gång de behövde hjälp ville de specifikt att jag skulle komma. Sådant är kul.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en håltagare?

Håltagare är precis som det låter. En person som gör hål i olika byggmaterial. I arbetsuppgifterna ingår exempelvis sågning av berg – där det inte går att spränga –, borrning och sågning i befintliga konstruktioner till rivning av hela eller delar av huskroppar och väg- och golvsågning. Till din hjälp använder du teknisk avancerad och kraftfull utrustning som kräver rätt handlag och stor kunskap. Kunskap om hur du utför tunga lyft är därför viktigt att du har.

 

Du jobbar ibland mot anläggning där det inte går att spränga men oftast med ombyggnader av hus. Nya hål behövs när man byter rörstammar, el eller ventilation och när till exempel kök och badrum ska placeras i nya lägen. Hål görs också för fönster, dörrar och hissar. Tack vare ditt jobb öppnas det upp för nya möjligheter.

Så blir du håltagare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI HÅLTAGARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 2300 timmar
Yrkesbevis: timmar