Kranförare

Arbetsplatsens höjdarjobb

Har du bra koordination- och koncentrationsförmåga? I sådana fall har du goda möjligheter att bli en skicklig kranförare. Ett populärt yrke där mycket ansvar ingår.

kranförare

”Man måste vara snabbtänkt och kunna fokusera och ta beslut”

Kim | Kranförare | Västerås

Vem är Kim?

Kort om Kim

När Kim inte sitter högt i luften i en tornkran är det kameran som gäller. Han har alltid varit en kreativ person som har ritat och skapat saker. Men han fastnade för foto för några år sedan. Han trivs både bakom och framför kameran och jobbar extra som modell. På helgerna åker han gärna på roadtrips med kompisar och fotograferar.

 

Hur kom det sig att du blev kranförare?

Det var lite av en slump. Jag jobbade som medicintillverkare och trivdes inte alls. Min pappa tipsade mig om att det var brist på kranförare och jag fick möjlighet att gå bredvid en kranförare och prova på jobbet i två dagar. Det gick jättebra så de tog in mig som lärling, sen tog det ungefär två år innan jag fick mitt yrkesbevis. För några år sedan körde jag en tornkran som var 130 meter hög vid bygget av Kista Towers, det var den högsta i Sverige då. Många blir fascinerade när jag berättar vad jag gör och jag får alltid frågan om jag är höjdrädd. Men höjdrädslan försvann faktiskt första gången jag kom upp i en kran.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Det finns mycket som är bra med jobbet. Det är varierande och du får träffa många nya människor på olika byggen. Sen är det nice att komma till jobbet när det är tio minusgrader och hoppa in i den varma hytten och sitta i t-shirt och ha lite musik på i bakgrunden.

Vilka egenskaper tycker du det är viktigt att ha som kranförare?

Man måste vara snabbtänkt och kunna fokusera och ta beslut. Om det är en blåsig dag måste man tänka flera steg framåt och ha med i beräkningen hur vindarna påverkar lasten innan man lossar den.

kranförare2

”Ingen dag är den andra lik, med nya platser och nya utmaningar hela tiden”

Mikaela | Kranförare | Kiruna

Vem är Mikaela?

Kort om Mikaela

När Mikaela inte kör stora kranar är hon hemma och tar hand om sin och sambons hundvalp. En liten gråhund som snart är tillräckligt stor att få följa med på längre turer och på älgjakten.

Varför ville du bli kranförare?

Jag har alltid tyckt att det verkar vara roligt att vara kranförare, så nu går jag min lärlingsutbildning hos ett kranföretag i Kiruna.

 

kranförare

Vad tycker du är bäst med att vara kranförare?

Det är stor variation. Ingen dag är den andra lik. Det är nya platser och nya utmaningar hela tiden. Man får använda huvudet väldigt mycket som kranförare. Det handlar om att göra riskbedömningar och planera lyftet. Många gånger kan det vara väldigt trångt. Man måste ställa kranen nära får att få ut maximalt med kapacitet. Så det är mycket runt själva lyftet. Lyftet i sig är det enkla. Det svåra är att veta hur man ska stå. Råder det några minsta tveksamheter kring säkerhet och riskbedömningar så avblåser man alltid lyftet. Som kranförare får du inte chansa, säkerheten går först.

 

Jobbet som kranförare är aldrig tråkigt. Jag utvecklas hela tiden och lär mig någonting nytt varje dag. Det är kul att känna sig behövd – kunden är beroende av dig.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha som kranförare?

Du måste ha mycket ansvarskänsla och kunna ta egna beslut. Du ska kunna se hela situationen och ta med många aspekter i dina bedömningar.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en kranförare?

Inom byggindustrin kan du som kranförare få göra allt från att lyfta upp en låda med skruv, montera vindkraftverk, komplicerade samlyft där ni arbetar med 2 eller fler kranar samtidigt eller sitta med utsikten från kranhytten 200 meter över mark.

 

Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Det är ett yrke där säkerhetstänk är A och O. Tunga lyft kräver nämligen uppmärksamhet, koncentration och ansvarstagande.

Så blir du kranförare
 • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
 • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt
  yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning
  och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p
  av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 24
  månader).
 • Du kan antingen utbilda dig hos en godkänd utbildningsgivare eller på distans via Mobilkranföreningen. Det krävs då anställning hos ett företag som har en utbildad och godkänd handledare, tillgång till kranar och möjlighet att ge lärlingserfarenhet.
  Först genomgår du en av Mobilkranföreningens grundutbildningar. Du gör det på distans på din arbetsplats med företagets handledare som stöd. När du är godkänd fortsätter du som lärling under färdigutbildningstiden på företaget. Studieplanen görs upp mellan företag, utbildare och elev.

För att bli kranförare krävs eftergymnasial utbildning

Yrkesexamen från gymnasieskolan
2500 P
Summa:
2500 P
Summa:
2500 Poäng
Kvalificeringstid:
24 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid