kranförare

”Ingen dag är den andra lik, med nya platser och nya utmaningar hela tiden”

Mikaela Videkull 26 år från Kiruna, kranförare

Läs mer om yrket

Vem är Mikaela?

Kort om Mikaela

När Mikaela inte kör stora kranar är hon hemma och tar hand om sin och sambons hundvalp. En liten gråhund som snart är tillräckligt stor att få följa med på längre turer och på älgjakten.

 

kranförare2

Varför ville du bli kranförare?

Jag har alltid tyckt att det verkar vara roligt att vara kranförare, så nu går jag min lärlingsutbildning hos ett kranföretag i Kiruna.

Vad tycker du är bäst med att vara kranförare?

Det är stor variation. Ingen dag är den andra lik. Det är nya platser och nya utmaningar hela tiden. Man får använda huvudet väldigt mycket som kranförare. Det handlar om att göra riskbedömningar och planera lyftet. Många gånger kan det vara väldigt trångt. Man måste ställa kranen nära får att få ut maximalt med kapacitet. Så det är mycket runt själva lyftet. Lyftet i sig är det enkla. Det svåra är att veta hur man ska stå. Råder det några minsta tveksamheter kring säkerhet och riskbedömningar så avblåser man alltid lyftet. Som kranförare får du inte chansa, säkerheten går först.

 

Jobbet som kranförare är aldrig tråkigt. Jag utvecklas hela tiden och lär mig någonting nytt varje dag. Det är kul att känna sig behövd – kunden är beroende av dig.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha som kranförare?

Du måste ha mycket ansvarskänsla och kunna ta egna beslut. Du ska kunna se hela situationen och ta med många aspekter i dina bedömningar.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en kranförare?

Inom byggindustrin kan du som kranförare få göra allt från att lyfta upp en låda med skruv, montera vindkraftverk, komplicerade samlyft där ni arbetar med 2 eller fler kranar samtidigt eller sitta med utsikten från kranhytten 200 meter över mark.

 

Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Det är ett yrke där säkerhetstänk är A och O. Tunga lyft kräver nämligen uppmärksamhet, koncentration och ansvarstagande.

Så blir du kranförare
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar). Du får din utbildning till kranförare i företaget där du får din lärlingsanställning

För att bli kranförare krävs eftergymnasial utbildning

Yrkesexamen från gymnasieskolan
2500P
Summa:
P
Lärlingstid på arbetsplats
2300P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Yrkesbevis: timmar