Maskinförare

Ett precisionsarbete med tyngd

Nya platser, nya uppdrag och skiftande arbetstider. Som maskinförare kan du se fram emot ett varierande jobb. Passar dig som gillar finlir och maskiner.

Maskinförare2019

”Jag får helt enkelt betalt för att ha roligt”

Lilly | Maskinförare | Bålsta

Vem är Lilly?

Kort om Lilly

För Lilly är det motorsport i alla dess former som gäller. Ett intresse hon har ärvt från båda sina föräldrar. I framtiden vill hon cruisa runt i en jänkare eller på någon glidarhoj. På jobbet glider hon helst runt i en grävmaskin.

 

maskinförare2

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är helt klart att köra grävare. Jag gillar känslan av att jag styr en stor maskin och får den att göra det jag vill. Jag gillar också att det verkligen blir resultat när jag arbetar med skopan. Det är också härligt att känna att man utvecklas och blir bättre och bättre för varje gång. Jag har till och med gått till jobbet på en ledig dag. Bara för att hänga och umgås med mina kollegor. Så mycket gillar jag mitt jobb. Jag får helt enkelt betalt för att ha roligt.

Hur kom du på att bli maskinförare?

Det var min pappas fel. Han jobbar själv inom yrket. En dag köpte han en grävare och ”kastade” in mig i maskinen. Och det blev kärlek vid första ögonkastet. Därför kändes det ganska naturligt att söka Bygg- och anläggning.

Vilka egenskaper tycker du är viktigast för en maskinförare?

Den viktigaste egenskapen är att man är intresserad och att man har en vilja att lära sig. Sedan behöver man kunna kommunicera och komma överens med människor. Som maskinförare har du en anläggare som berättar var du ska gräva och som maskinförare berättar du för lastbilen var den ska stå eller till ­exempel tippa. Lagarbete är maskinförarens vardag.

”Att jobba med stora maskiner är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse”

Majd | Maskinförare | Tumba

Vem är Majd?

Kort om Majd

Minst en gång i månaden är det jakt som gäller för Majd. Att sitta stilla i skogen och studera hur djuren rör sig in naturen är total avkoppling och en skön kontrast mot jobbet som maskinförare.

Hur kom du på att du ville bli maskinförare?

Att jobba med stora maskiner är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse. Jag kunde sitta i flera timmar och titta på när andra grävde med grävmaskiner när jag var liten. Jag visste redan då att jag ville jobba som maskinförare när jag blev stor.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag gillar att göra det mesta. Man får jobba med många olika maskiner, så det är varierande med olika arbetsuppgifter. Det är också viktigt att ha ett säkerhetstänk. Det gäller att ligga steget före som grävmaskinförare, innan man snurrar runt med hytten och olika skopor. Man måste hålla koll på människor i sin omgivning – man ska vara lugn bakom spakarna helt enkelt!

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en Maskinförare?

Oavsett om dagens anläggningsmaskiner har hög kapacitet och är mycket avancerade kan ingen teknik i världen ersätta en skicklig maskinförare. Du kommer få en viktig och intressant roll på arbetsplatsen.

 

En maskinförares arbetsområden och arbetsuppgifter är många och skiftande. Vanliga arbetsuppgifter är att köra och underhålla anläggningsmaskiner, gräva och schakta för hus, anläggningar och vägar, gräva för och lägga vatten- och avloppsledningar, lasta och lossa olika typer av gods och material. Du kan också gräva ner kablar och arbeta i grustag.

 

De vanligaste maskintyperna är Grävmaskin och Lastmaskin. Det kanske inte behöver sägas, men det är en fördel om du gillar maskiner!

Så blir du maskinförare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Anläggningsfordon.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställningen som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 24 månader).
Så genomförs gymnasieutbildningen?
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

FILM - SE YRKET I 360-FORMAT

(Obs! I mobilläge behöver du starta filmen i Youtube-appen för att se i 360-format)

Bli maskinförare genom Bygg- och anläggningsprogrammet

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1100 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Anläggningsfordon

Anläggningsförare – process 100
Anläggningsförare 1 200
Anläggningsförare 2 200
Anläggningsförare 3 200
Anläggningsförare 4 200

900 P
Summa:
900 P
Programfördjupning

Maskinförare
Anläggning – ledningsbyggnad 200
Anläggning – vägbyggnad 100

300 P
Summa:
300 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
24 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid