Plattsättare

På golv och uppåt väggarna

Är du noggrann och har skaparglädje? Som plattsättare är det rätt mönster med rätt material på rätt underlag som gäller.

plattsättare

”Det bästa är att få sätta plattor och se hur det växer fram på väggarna”

Filip | Plattsättare | Västerås

Vem är Filip?

Kort om Filip

Filip började först på samhällsprogrammet men kände ganska snabbt att det inte var rätt. I stället satsade han på att bli plattsättare, utan att ha så bra koll på yrket. Det var en chansning som visade sig vara helt rätt! Filip har vunnit SM i plattsättning och tävlat på yrkes-VM i Ryssland. Enda nackdelen med att tävla inom sitt yrke anser Filip är att han inte hinner träna lika mycket bandy som innan.

 

plattsättare

Hur ser en dag på jobbet ut?

Eftersom jag jobbar på en liten firma där vi bara är två får jag göra allt utom el och vatten. Jag får ta mycket ansvar. Det är fördelen med att vara på en liten arbetsplats. En dag kan börja med att jag flytspacklar ett badrumsgolv med fall och sen lägger jag tätskikt. När det är färdigt är det dags för det roligaste – att sätta plattor! Sen återstår bara att foga och silikona.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker egentligen att det mesta med mitt jobb är roligt, men det bästa är att få sätta plattor och se hur det växer fram på väggarna.

Vilka egenskaper är bra att ha som plattsättare?

Man måste vara noggrann och ha en känsla för vad som är snyggt. Sedan är det en fördel om man kan få fram ett bra resultat under hyfsad kort tid också.

plattsättare2

”Jag gillar att se det färdiga resultatet”

Amanda | Plattsättare | Söderhamn

Vem är Amanda?

Kort om Amanda

Tusen järn i elden. Då trivs Amanda bäst. Som ägare till ett hus med renoveringsbehov har hon alltid något att göra. Det mesta på huset gör hon själv, inredningen också. Hennes intresse för inredning gör att hon gärna söker efter antika möbler som hon designar om.

Varför valde du att bli plattsättare?

Det tog ett tag för mig att förstå att jag är en praktiker. Jag är bra på att jobba med händerna. Därför kändes Bygg- och anläggning som ett självklart alternativ. Att det just blev plattsättare tror jag beror på att jag gillar att se ett färdigt resultat – och när det blir snyggt.

 

Vad tycker du är det bästa med att vara plattsättare?

Min favoritsyssla är att sätta badrum. Jag älskar att stå ensam i ett badrum och lyssna på hög musik och mata plattor. Det är som terapi för själen.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en plattsättare?

Plattsättare klär innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I din roll som plattsättare ingår även underarbeten såsom att fuktisolera golv och väggar i våtutrymmen.

 

Som plattsättare är noggrannhet viktigt, inte minst när du jobbar med våtrum, för att förhindra vatteninträngning i övriga byggdelar. Du jobbar oftast inomhus och arbetsuppgifterna varierar alltifrån att sätta upp plattor i ett badrum till att kakla en 50-meters simbassäng.

I ditt jobb som plattsättare träffar du varje dag många människor och befinner dig i nya miljöer. Ibland jobbar du ensam eller flera i ett lag. Som plattsättare får du ofta visa din hantverksskicklighet genom att sätta komplicerade mönster i kök och badrum.

Så blir du plattsättare
 • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
 • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
 • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som
  poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av
  2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).
Så genomförs gymnasieutbildningen
 • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
 • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
 • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
 • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
 • Du kan genomföra dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

FILM - SE YRKET I 360-FORMAT

(Obs! I mobilläge behöver du starta filmen i Youtube-appen för att se i 360-format)

BLI PLATTSÄTTARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1200 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700 P
Summa:
700 P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500 P
Summa:
500 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
30 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid