ställningsbyggare

”Jag gillar friheten att ha egen firma”

Moa Näslund 28 år från Umeå, ställningsbyggare

Läs mer om yrket

Vem är Moa?

Kort om Moa

När det blir kallt i Sverige åker ställningsbyggaren Moa till varmare breddgrader. Det blir gärna Indonesien eller Indien. Som egenföretagare kan Moa själv bestämma när och hur mycket hon vill jobba.

 

ställningsbyggare2

Hur kom det sig att du blev ställningsbyggare?

Jag har alltid gillat att klättra och bygga lego. Som ställningsbyggare får jag göra både och, förutom att legot är utbytt till ställningsdelar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker om att det är så varierande. Att jag inte är på samma ställe så länge. Jag har varit egenföretagare sedan 2016.Jag hyr ut mig själv som arbetskraft till större företag. Eftersom jag har jobbat i cirka åtta år i branschen har jag många kontakter. Det gör det lätt att få jobb. Sedan vet de att jag kan mitt jobb. Jag gillar friheten att ha egen firma. Jag kan resa iväg när det blir kallt i Sverige och komma hem någon gång i april när våren börjar komma.

Hur är en dag på jobbet?

Jag åker ut till en arbetsplats och räknar på hur mycket material som behövs. Därefter börjar jag bygga. Jag gör många specialjobb, som t ex hängställningar i olika konstruktioner. Det kan vara upp till tre olika jobb på en dag.

Vilka egenskaper är bra att ha som ställningsbyggare?

Det är bra om du är väldigt energisk och tycker om att röra på dig. Och så bör du inte ha problem med höga höjder.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en ställningsbyggare?

Du monterar byggställningar som byggarbetsplatsens olika yrkesgrupper behöver. Att du är säkerhetstänkande och noggrann är mycket viktiga delar i jobbet. Det gäller att ställningarna håller för allt från att fungera som materialupplag till att arbeta, stå och gå på.

 

Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags jobb som ska göras. Ett enkelt målerijobb kräver en typ av ställning, medan det krävs en annan typ om det ska lyftas upp byggmaterial som exempelvis tegel på ställningen. Idag används mest lättmetallställningar.

 

God fysik underlättar men framför allt gäller det att arbeta med rätt teknik. Det ställs höga säkerhetskrav på en byggnadsställning. Säkerhetskraven finns reglerade i särskilda föreskrifter.

Så blir du ställningsbyggare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI STÄLLNINGSBYGGARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 2300 timmar
Yrkesbevis: timmar