tak och tätskikt

”Jag tycker att det är roligt att man får komma på lösningar på jobbet”

Lena 48 år från Stockholm, tak- och tätskiktsmontör

Läs mer om yrket

Vem är Lena?

Kort om Lena

Ju mer ute, desto bättre. Så skulle man kunna sammanfatta Lenas liv. Hon älskar att vara ute på dagarna i jobbet som takmontör. När hon kommer hem fortsätter utelivet. Gärna i form av långa promenader i strövområden och naturreservat.

 

tak och tätskikt2

Hur kom det sig att du blev tak- och tätskiktsmontör?

Man kan säga att det var slumpen. Jag jobbade som innesäljare på ett företag som hade väldigt varmt på sitt kontor. En dag när jag tittade ut såg jag en person som jobbade utomhus. Där och då föddes tanken på att jag ville byta arbetsmiljö. Jag hittade ett företag som sökte kvinnliga och hungriga medarbetare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det är helt klart att få vara ute. Sen tycker jag att det är roligt att man får komma på lösningar på jobbet. Och se att lösningen går hem och funkar. Under mina år inom yrket har jag haft många lärlingar. Det är givande att se dem växa och utvecklas. Det är roligt att vara med och bidra till att en ny generation tak- och tätskiktsmontörer ser dagens ljus.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

Det är en fördel om du är envis och lagspelare. Men det viktigaste är att du har människor runt omkring dig som är schyssta och tror på dig. Då växer man och vågar göra fel. Så bra medspelare är viktigare än enskilda egenskaper. Jag hade tur att hamna på rätt ställe när jag var helt oerfaren.

Om yrket och utbildniningen

Vad gör en tak- och tätskiktsmontör?

Som tak- och tätskiktsmontör gör du hela tätskiktet. Först läggs isoleringen, både värmeisolering och fuktskydd, sen täcks taket med papp, plåt eller förtillverkade takelement. Du kommer sannolikt även att utföra andra typer av arbeten som inte är takrelaterade. Tätskikt monteras ju lite här och var från att vara kapillärbrytare i mark till tätning på broar och valv.

 

I jobbet som tak- och tätskiktsmontör jobbar du med material som ska tåla väder och behöver därför ha kunskap om brandventilation, takfönster, gasolbrännare, plåt, papp, takbrunnar och isoleringsmaterial.

 

Takmontör är ett yrke där du ofta kommer att arbeta i mindre och självständiga grupper. Det är ett utpräglat utomhusjobb, så det är en fördel om du tycker om att jobba ute året runt. Dessutom bör du inte vara höjdrädd eller få svindel.

Så blir du takmontör
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI TAK- OCH TÄTSKIKTSMONTÖR GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 2300 timmar
Yrkesbevis: timmar