träarbetare

”Jag tycker det är roligt att kunna se resultat fort”

Anneli Edvardsson 25 år från Borlänge, träarbetare

Läs mer om yrket

Vem är Anneli?

Kort om Anneli

För Anneli händer det i händerna, även på fritiden när hon kör sina träningspass på boxningsklubben. Men på jobbet är det ett helt annat handarbete som gäller.

 

träarbetare2

Vad gör du om dagarna som träarbetare?

Som träarbetare kan man få göra i stort sett allt på ett husbygge. Det är verkligen ett brett yrke. Jag reser väggar, bygger formar, lägger takpannor, sätter kök – listan kan göras lång. En favoritsyssel­sättning är att sätta kök. Det går oftast snabbt. Jag tycker det är roligt att kunna se resultat fort. Just nu jobbar jag med en tillbyggnad på S:t Görans sjukhus i Stockholm. I framtiden hoppas jag få vara med om att bygga ett landmärke. Varför inte Stockholms högsta skyskrapa. Det skulle vara kul.

Vad fick dig att välja den här utbildningen?

Jag har alltid gillat att hålla på med händerna och tycker om praktiskt arbete. Under utbildningen fick vi först prova på det mesta, men jag visste redan från början att det var träarbetare jag ville bli. Jag har alltid gillat att hålla på med trä. Något jag blev förvånad över var att det var så många tjejer i min klass. Vi var faktiskt 40 procent tjejer.

Vilka egenskaper är bra att ha som träarbetare?

Du ska vara intresserad av att lära dig nya saker. Det händer att ritningarna inte alltid stämmer överens med verkligheten och du behöver kunna hitta lösningar. Som träarbetare är det mycket lag­arbete. Du jobbar oftast i par. Därför bör du vara lite av en lagspelare.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en träarbetare?

Sverige består till stor del av skog. Inte undra på att trä därför är vårt äldsta byggmaterial. Än idag ingår trä på ett eller annat sätt i alla byggprojekt. Nya byggtekniker uppdateras hela tiden vilket gör att yrket håller sig modernt. Gjuta, bygga formar, lägga takpannor, montera snickerier och skåpinredning – många uppskattar den stora variationen som yrket ger.

 

En träarbetare (fd snickare) kan vara med såväl tidigt som sent i byggprocessen. Att vara träarbetare är ett populärt yrke med den största yrkeskåren inom byggbranschen. Väljer du att bli träarbetare är du med andra ord i gott sällskap.

Så blir du träarbetare
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 6 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildning
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI TRÄARBETARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning

Trä
Trä 1 – stommar 100
Trä 2 – beklädnad 100
Trä 3 – montage 100
Övriga kurser 200

500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 4300 timmar
Yrkesbevis: timmar