undertaksmontör

”Jag gillar att skapa med händerna, därför föll mitt val på Bygg- och anläggningsprogrammet”

Amelie Wikman 19 år från Stockholm, undertaksmontör

Läs mer om yrket

Vem är Amelie

Kort om Amelie

Amelie tränar cirka fyra gånger i veckan. När hon tränar är det poledance som gäller. Träningen gör henne stark och vig. Något som inte är så dumt i jobbet som undertaksmontör.

 

undertaksmontör2

Hur kom det sig att du blev undertaksmontör?

I åttan fick jag reda på att det inte var någon träslöjd på gymnasiet. Det tyckte jag var synd. Jag gillar att skapa med händerna, därför blev valet av Bygg- och anläggningsprogrammet naturligt för mig. Undertaksmontör är ett brett yrke där du får göra många saker, så utöver det vanliga undertaket finns det kyltak, värmetak, rena dekorationstak, så du tröttnar inte.

Vad tycker du är bäst med att vara undertaksmontör?

Arbetsdagarna går väldigt snabbt eftersom jag hela tiden har någonting att göra. Man blir pigg av att röra på sig. För mig skulle det vara tråkigt att sitta på ett kontor. Mina arbetskamrater är toppen. Jag gillar verkligen mitt arbetslag. Först var min plan att jag skulle bli yrkeslärare efter några år som takmontör, men nu känner jag att jag vill jobba med det här till pensionen. Så om jag fortsätter hålla kroppen i form och träna så är det nog inga problem.

Om yrket och utbildningen

Vad gör en undertaksmontör?

Ditt jobb som undertaksmontörer är att bidra till en bättre inomhusmiljö, då undertak bland annat fungerar som ljud- och värmeisolering. Ett snyggt undertak kan dessutom höja ett helt rums utseende.

 

Som undertaksmontör arbetar du inomhus och kommer in sent i byggprocessen. Undertak monteras inte bara för att skapa värme- och ljudisolering, utan också i rent dekorativt syfte och för att förändra rummets utseende. Det vanligaste är att du jobba med att dölja exempelvis rör, kablar och ventilationstrummor och förbättra akustiken i rum.

Så blir du undertaksmontör
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 4 800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasieskolan (vid fullt studieprogram 2 500 timmar) och lärlingstiden (resterande upp till 4 800 timmar).
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI UNDERTAKSMONTÖR GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600P
Summa:
P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400P
Summa:
P
Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700P
Summa:
P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500P
Summa:
P
Individuellt val
200P
Summa:
P
Gymnasiearbete
100P
Summa:
P
Yrkesexamen: Poäng
Lärlingstid: 2300 timmar
Yrkesbevis: timmar