Undertaksmontör

Håller ljudet på plats

I jobbet som undertaksmontör är du med och skapar behagliga ljudbilder och tilltalande rumsarkitektur. Yrket är både fritt och omväxlande.

undetaksmontör

”Att jobba med undertak är tacksamt, det gör så mycket för det estetiska intrycket”

Andreas | Undertaksmontör | Gimo

Vem är Andreas?

Kort om Andreas

Andreas började plugga mänskliga rättigheter på universitetet och hade planer på att jobba utomlands. Men han insåg att han föredrog att jobba med händerna och bytte bana och blev undertaksmontör.

 

Andreas gillar att träna. De har ett gym på kontoret där de kan köra cirkelpass tillsammans. Perfekt för att hålla kroppen och huvudet igång!

 

Hur kom du på att du ville bli undertaksmontör?

Det finns många händiga personer i min släkt som alltid har hållit på och snickrat och byggt saker. Så jag hade med mig det intresset från uppväxten. När jag började plugga insåg jag att jag tycker mer om att jobba med händerna. Jag hade en lumparkompis som jobbade som undertaksmontör – det var så jag fick reda på att yrket fanns. Så jag hittade en Komvuxutbildning med inriktning på just undertak.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Att man får ha mycket kontakt med andra människor, allt från kunder till andra yrkesgrupper. Att jobba med undertak är tacksamt, eftersom det gör väldigt mycket för det estetiska intrycket. Om man kommer in i en lokal eller en korridor som byggs eller renoveras så ser man ofta alla ventilationer och det hänger kablar från taket. Men så fort man har satt igen taket ser det plötsligt ut som ett helt annat rum. Så det känns verkligen att man åstadkommer något.

undertaksmontör2

”Jag gillar att skapa med händerna, därför föll mitt val på BA-programmet”

Amelie | Undertaksmontör | Trångsund

Vem är Amelie?

Kort om Amelie

Amelie tränar cirka fyra gånger i veckan. När hon tränar är det poledance som gäller. Träningen gör henne stark och vig. Något som inte är så dumt i jobbet som undertaksmontör.

 

undertaksmontör

Hur kom det sig att du blev undertaksmontör?

I åttan fick jag reda på att det inte var någon träslöjd på gymnasiet. Det tyckte jag var synd. Jag gillar att skapa med händerna, därför blev valet av Bygg- och anläggningsprogrammet naturligt för mig. Undertaksmontör är ett brett yrke där du får göra många saker, så utöver det vanliga undertaket finns det kyltak, värmetak, rena dekorationstak, så du tröttnar inte.

Vad tycker du är bäst med att vara undertaksmontör?

Arbetsdagarna går väldigt snabbt eftersom jag hela tiden har någonting att göra. Man blir pigg av att röra på sig. För mig skulle det vara tråkigt att sitta på ett kontor. Mina arbetskamrater är toppen. Jag gillar verkligen mitt arbetslag. Först var min plan att jag skulle bli yrkeslärare efter några år som takmontör, men nu känner jag att jag vill jobba med det här till pensionen. Så om jag fortsätter hålla kroppen i form och träna så är det nog inga problem.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en undertaksmontör?

Ditt jobb som undertaksmontörer är att bidra till en bättre inomhusmiljö, då undertak bland annat fungerar som ljud- och värmeisolering. Ett snyggt undertak kan dessutom höja ett helt rums utseende.

 

Som undertaksmontör arbetar du inomhus och kommer in sent i byggprocessen. Undertak monteras inte bara för att skapa värme- och ljudisolering, utan också i rent dekorativt syfte och för att förändra rummets utseende. Det vanligaste är att du jobba med att dölja exempelvis rör, kablar och ventilationstrummor och förbättra akustiken i rum.

Så blir du undertaksmontör
  • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad.
  • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
  • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader)
Så genomförs gymnasieutbildningen
  • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
  • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
  • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
  • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
  • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

BLI UNDERTAKSMONTÖR GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1200 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Husbyggnad

Husbyggnadsprocessen 200
Husbyggnad 1 100
Husbyggnad 2 200
Husbyggnad 3 – ombyggnad 200

700 P
Summa:
700 P
Programfördjupning

Specialyrken
Specialyrken 1 100
Specialyrken 2 200
Specialyrken 3 200

500 P
Summa:
500 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
30 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid