Väg- och anläggningsarbetare

Varierande jobb med stora utvecklingsmöjligheter

Det är liten risk att du tröttnar på jobbet som väg- och anläggningsarbetare. Inget annat jobb i byggbranschen erbjuder så många olika arbetsuppgifter.

väg och anläggning

”Genom mitt jobb får jag vara med och skriva historia”

Jenny | Väg- och anläggningsarbetare | Tungelsta

Vem är Jenny?

Kort om Jenny

Teater, dans och musik. Det är ett av Jennys stora intressen. Nuförtiden sjunger hon mest för sina barn som är hennes största fritidsintresse. Att hon blev väg- och anläggningsarbetare är tack vare en kompis pappa. Han ringde en dag och sa att det behövdes fler tjejer i branschen. Hon nappade. Och har inte ångrat sig en dag.

 

väg och anläggning2

Var är det bästa med ditt jobb?

Oj, det är så mycket som jag gillar. Förutom fantastiska kollegor så uppskattar jag att det är varierande. Nya uppdrag och nya platser gör att man inte går till samma ställe år ut och år in. Ena dagen gräver jag en rörgrav, andra dagen lägger jag asfalt. Ibland är det fysiskt, ibland står jag still och dirigerar. Personligen är jag väldigt förtjust i rörläggning. Det är som ett megastort pussel.

 

Genom mitt jobb får jag vara med om att skriva historia. Jag var till exempel med och byggde Stockholm citys nya pendeltågsstation. Här kommer miljoner människor passera genom åren och jag kan berätta för mina barn, och barnbarn, att jag var med och byggde här. Jag var med och skrev historia. Det känns jättehäftigt.

Hur ser du på framtiden?

Jag jobbar på NCC som är ett stort byggbolag. Hos dem finns det stora möjligheter att utvecklas och bli något mer om man vill. Jag själv har till exempel utbildat mig till skyddsombud. Det var en bra och lärorik kurs. Varannan onsdag går jag ronder på jobbet och ser till att säkerheten är god. Jag tycker framtiden ser ljus ut. Mitt jobb är utvecklande och hemma har jag två fantastiska barn på två och tre år.

väg och anläggning

”Får se hela processen, från att gräva till att återställa och göra snyggt igen”

Anders | Väg- och anläggningsarbetare | Enköping

Vem är Anders?

Kort om Anders

Anders är skogsarbetaren som var för social för att jobba ensam ute i skogen och därför blev blev han väg- och anläggningsarbetare i stället. När han inte kör grävmaskin eller gör annat markarbete på jobbet hänger han med familjen eller kör enduro. Han älskar adrenalinkickarna man får av att köra fort bland träd och över stock och sten. Det är en ganska tung sport och hela kroppen får jobba, så det är ett bra sätt att hålla sig i form.

 

Hur kommer det sig att du blev väg- och anläggningsarbetare?

Jag gick en gymnasieutbildning inom skogsbruk och började jobba som skogsarbetare. Men jag är social och ville jobba ihop med andra människor och inte sitta själv ute i skogen. Så jag hamnade inom järnvägen och gick en grävmaskinsutbildning, sen var jag lärling inom maskin och markarbete parallellt. Jag både tränar och tävlar i enduro på fritiden och har liksom många andra som jobbar med anläggningsmaskiner ett genuint motorintresse.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Hela processen, från det att vi börjar gräva tills dess vi har återställt och det är snyggt och prydligt igen. Just nu byter vi ut avloppssystemet i centrala Enköping och har arkeologer som gör utgrävningar tillsammans med oss. Vi gräver fem till sex centimeter i taget och om arkeologerna hittar något ska det mätas och fotas och tas om hand. De har hittat saker ända från 1100-talet, det är riktigt intressant. När arkeologerna är färdiga kan vi fortsätta att gräva oss ner sakta tills vi kommer till den höjd som vi ska jobba på.

Läs mer om yrket

Om yrket och utbildningen

Vad gör en väg- och anläggningsarbetare?

Anläggning är första fasen i byggprojekt. Som väg- och anläggningsarbetare bygger du broar, kajer, tunnlar, gator, vägar, parker, trädgårdsanläggningar med stensättningar och mycket mer. Du kan stoltsera med flertalet titlar. Men oavsett vad du kallar dig har alla jobb en sak gemensamt: du jobbar utomhus, året om, så det är en fördel om du gillar frisk luft.

 

Jobbet kan ibland vara fysiskt, men till din hjälp har du olika maskiner och tekniskt avancerade specialinstrument. Väg- och anläggningsarbetare finns både inom den privata och offentliga sektorn. Vill du växa i din roll som väg- och anläggningsarbetare har du stora möjligheter att utvecklas inom yrket och öppna nya dörrar för framtiden.

Så blir du väg- och anläggningsarbetare
 • Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Mark och anläggning.
 • Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
 • Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt
  yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning
  och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p
  av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 36
  månader).
Så genomförs gymnasieutbildningen
 • Första året läser du delar av de gymnasiegemensamma ämnena och de programgemensamma karaktärsämnena.
 • Karaktärsämnena Bygg och anläggning 1 och 2 ger dig kunskap och orientering om branschens olika yrken så att du lättare ska kunna välja vilket yrke som passar dig bäst.
 • Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL.
 • Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid.
 • Du kan genomföra Dina studier som gymnasial lärling.
Ger dig högskolebehörighet

BYN rekommenderar att du läser kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 för att få grundläggande behörighet till högskolestudier. Du har rätt att läsa de kurserna inom ramen för ditt program eller som utökat program. Prata med din studie- och yrkesvägledare för att få reda på vilka kraven är för den utbildning du är intresserad av.

FILM - SE YRKET I 360-FORMAT

(Obs! I mobilläge behöver du starta filmen i Youtube-appen för att se i 360-format)

BLI VÄG- OCH ANLÄGGARE GENOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5 100
Historia 1a 1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1a 100
Naturkunskap 1a 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a 1 50
Svenska 1 eller Svenska som andra språk 1 100

600 P
Summa:
600 P
Programgemensamma karaktärsämnen

Bygg och anläggning 1 200
Bygg och anläggning 2 200

400 P
Summa:
1000 P
Individuellt val
200 P
Summa:
1200 P
Gymnasiearbete
100 P
Summa:
1300 P

Obligatoriska kurser som krävs för yrkesbevis:

Inriktning Mark och anläggning

Anläggningsprocessen 200
Anläggning 1 100
Anläggning 2 200

500 P
Summa:
500 P
Programfördjupning

Väg- och anläggning
Anläggning – gröna ytor 200
Anläggning – ledningsbyggnad 200
Anläggning – stensättning 100
Anläggning – vägbyggnad 100
Övriga kurser 100

700 P
Summa:
700 P
Summa:
2500 Poäng
Yrkesexamen:

Godkänt i 2250 poäng av de 2500 poäng gymnasieprogrammet består av.

Kvalificeringstid:
36 månader
Yrkesbevis:

Yrkesexamen + Kvalificeringstid