Så länge du är intresserad av att lära dig. Då är bygg rätt för dig.

Calle

Studerar till Maskinförare

Calle går andra året på bygg- och anläggningsprogrammet. Han har en tanke om att vilja studera vidare på yrkeshögskolan men har valt inriktningen anläggningsförare. På fritiden ligger tiden med sina kompisar högt på listan.

Varför valde du just bygg?

Jag valde bygg för att jag är en väldigt praktiskt inriktad person. Jag gillar att se hur saker fungerar och hur saker är uppbyggt från grunden. Jag har alltid varit intresserad av att konstruera saker och att få vara med från början till slutet. Att få se hur saker byggs på och utvecklas.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att gå bygg- och anläggning men som inte har bestämt sig än?

Det spelar ingen roll om du är teoretiskt eller praktiskt lagd, sök bygg, prova. Det värsta som kan hända är att du inte trivs och med tanke på hur pass bra lärare jag har så finner jag ingen anledning till varför man inte ska välja bygg. Du får prova på yrket och olika inriktningar inom bygg vilket är väldigt härligt.

Vad skulle du säga att man behöver vara bra på när man ska gå din utbildning?

Vad du kan innan du börjar är inte så viktigt. Alla bygger på sina kompetenser. Så länge du är intresserad av att lära dig. Då är bygg rätt för dig.

Vad ser du fram emot med arbetslivet?

Jag ser fram emot arbetslivet väldigt mycket. Informationen jag får från skolan är sånt jag kommer kunna ta vidare med mig i arbetslivet så att jag ska kunna utföra mitt arbete så bra som möjligt. När jag har gått ut min utbildning här på anläggningsförare så har jag möjlighet att bli allt möjligt. Jag kan bli anläggningsförare, grävmaskinist eller hjullastarförare eller fortsätta på yrkeshögskolan och bli arbetsledare eller arbetschef.