"Kul att se resultat så fort"

Anneli

Träarbetare

För Anneli händer det i händerna, även på fritiden när hon kör sina träningspass på boxningsklubben. Men på jobbet är det ett helt annat handarbete som gäller.

Vad gör du om dagarna som träarbetare?

Som träarbetare kan man få göra i stort sett allt på ett husbygge. Det är verkligen ett brett yrke. Jag reser väggar, bygger formar, lägger takpannor, sätter kök – listan kan göras lång.

En favoritsyssel­sättning är att sätta kök. Det går oftast snabbt. Jag tycker det är roligt att kunna se resultat fort. Just nu jobbar jag med en tillbyggnad på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

I framtiden hoppas jag få vara med om att bygga ett landmärke. Varför inte Stockholms högsta skyskrapa. Det skulle vara kul.

Vad fick dig att välja den här utbildningen?

Jag har alltid gillat att hålla på med händerna och tycker om praktiskt arbete. Under utbildningen fick vi först prova på det mesta, men jag visste redan från början att det var träarbetare jag ville bli. Jag har alltid gillat att hålla på med trä. Något jag blev förvånad över var att det var så många tjejer i min klass. Vi var faktiskt 40 procent tjejer.

Vilka egenskaper är bra att ha som träarbetare?

Du ska vara intresserad av att lära dig nya saker. Det händer att ritningarna inte alltid stämmer överens med verkligheten och du behöver kunna hitta lösningar. Som träarbetare är det mycket lag­arbete. Du jobbar oftast i par. Därför bör du vara lite av en lagspelare.