”Det bästa är att få sätta plattor och se hur det växer fram på väggarna”

Filip

Plattsättare

Filip började först på samhällsprogrammet men kände ganska snabbt att det inte var rätt. I stället satsade han på att bli plattsättare, utan att ha så bra koll på yrket. Det var en chansning som visade sig vara helt rätt! Filip har vunnit SM i plattsättning och tävlat på yrkes-VM i Ryssland. Enda nackdelen med att tävla inom sitt yrke anser Filip är att han inte hinner träna lika mycket bandy som innan.

Hur ser en dag på jobbet ut?

Eftersom jag jobbar på en liten firma där vi bara är två får jag göra allt utom el och vatten. Jag får ta mycket ansvar. Det är fördelen med att vara på en liten arbetsplats. En dag kan börja med att jag flytspacklar ett badrumsgolv med fall och sen lägger jag tätskikt. När det är färdigt är det dags för det roligaste – att sätta plattor! Sen återstår bara att foga och silikona.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag tycker egentligen att det mesta med mitt jobb är roligt, men det bästa är att få sätta plattor och se hur det växer fram på väggarna.

Vilka egenskaper är bra att ha som plattsättare?

Man måste vara noggrann och ha en känsla för vad som är snyggt. Sedan är det en fördel om man kan få fram ett bra resultat under hyfsad kort tid också.