”MAN MÅSTE VARA SNABBTÄNKT OCH KUNNA FOKUSERA OCH TA BESLUT”

Kim

Kranförare

När Kim inte sitter högt i luften i en tornkran är det kameran som gäller. Han har alltid varit en kreativ person som har ritat och skapat saker. Men han fastnade för foto för några år sedan. Han trivs både bakom och framför kameran och jobbar extra som modell. På helgerna åker han gärna på roadtrips med kompisar och fotograferar.

HUR KOM DET SIG ATT DU BLEV KRANFÖRARE?

Det var lite av en slump. Jag jobbade som medicintillverkare och trivdes inte alls. Min pappa tipsade mig om att det var brist på kranförare och jag fick möjlighet att gå bredvid en kranförare och prova på jobbet i två dagar. Det gick jättebra så de tog in mig som lärling, sen tog det ungefär två år innan jag fick mitt yrkesbevis. För några år sedan körde jag en tornkran som var 130 meter hög vid bygget av Kista Towers, det var den högsta i Sverige då. Många blir fascinerade när jag berättar vad jag gör och jag får alltid frågan om jag är höjdrädd. Men höjdrädslan försvann faktiskt första gången jag kom upp i en kran.

VAD GILLAR DU MEST MED DITT JOBB?

Det finns mycket som är bra med jobbet. Det är varierande och du får träffa många nya människor på olika byggen. Sen är det nice att komma till jobbet när det är tio minusgrader och hoppa in i den varma hytten och sitta i t-shirt och ha lite musik på i bakgrunden.

VILKA EGENSKAPER TYCKER DU DET ÄR VIKTIGT ATT HA SOM KRANFÖRARE?

Man måste vara snabbtänkt och kunna fokusera och ta beslut. Om det är en blåsig dag måste man tänka flera steg framåt och ha med i beräkningen hur vindarna påverkar lasten innan man lossar den.