Jag gillar att ha lång framförhållning, arbeta med folk och att hitta lösningar.

Marcus

Marcus är sambo, pappa till en treåring och produktionschef på Skanska. Familjen har precis köpt sitt första hus och just nu är det mycket fix hemma. "Jag håller faktiskt på att bygga en platsbyggd säng i sonens rum med koja under." På jobbet är Marcus sedd som en glad och rak person. Han försöker vara tillmötesgående och se till att allas röster kommer fram. Han vill gärna undvika tjafs och dålig stämning.

Varför blev du produktionschef?

Jag fick möjligheten att bli arbetsledare men jag tycker om att ha koll på hela produktionen vilket gjorde att jag ganska snabbt blev befordrad till produktionschef i ett av våra projekt. Jag gillar även att ha lång framförhållning, arbeta med folk och att hitta lösningar. Det var något nytt som jag inte riktigt kunde men jag valde att hoppa på tåget. En annan anledning till varför jag blev produktionschef är att det är kul att arbeta med nya människor.

Vad gör en produktionschef?

En produktionschef har ett samordningsansvar på arbetsplatsen. Vi lägger också tidsplanen, håller koll på framdrift och ser till att ekonomin rimmar med praktiken. Man ser till att alla regler följs. Det är allt från skyddsregler till miljökrav, alla ska komma hem hela och rena.

Vilka utbildningar har du gått?

Jag har tre år yrkesgymnasium, bygg- och anläggning med inriktning husbygge samt en teknisk grundkurs på ett halvår. Den kursen är inget krav för mitt jobb men jag känner att det gynnar mig i hur den gav mig en inblick i arbetet. Miljö och juridik, miljösamordnare är ett krav om du står som byggarbetsmiljösamordnare. Jag har vidare gått ett gäng olika ledarskapsutbildningar; leda sig själv, leda team, arbetsplats osv. Jag har även läst ekonomistyrning, tidsplanering och entreprenad juridik. På grund av alla dessa kurser kan jag också ta det ansvaret och se till att vi följer lagar och regler.

Vad är det bästa med ditt jobb?

För min del är det att planera och se att någonting växer upp. Oavsett vad det är så är det någonting man kan ta på. Det är kul med tidsplanering och att få vara med i tidigt skede. Jag är med och påverkar vilka entreprenörer vi ska arbeta med.
Det roligaste är när man får jobba med projekt som förändrar landskapet, när man åker förbi och tänker “Det där har jag byggt”.