Det är extra roligt när man får vara med i ett projekt från början till slut och kan se förändringen.

Melkam

Melkam arbetar som arbetsledare, på fritiden tycker hon om att sy och umgås hon med sitt barn. Hon vill förändra hållbarheten, mångfalden och i framtiden vara i en position där hon kan påverka mer. Melkam är uppväxt i Etiopien och flyttade hit när hon var gravid med sitt första barn.

Arbetsledare

På större byggen finns oftast fler byggarbetsledare som ansvarar för varsin del på byggarbetsplatsen. Byggarbetsledaren bevakar att tidsplanen hålls, att maskiner och material finns på plats, samordnar arbetet med underentreprenörerna och rapporterar till byggherren. En byggarbetsplatsledare har ansvaret för att jobbet utförs enligt gällande ritningar och anvisningar och för att säkerhetsföreskrifterna följs.

Varför just bygg- och anläggningsbranschen?

Jag var tidigt intresserad av matte och som barn gillade jag att skapa saker. Det är ett kreativt yrke vilket jag verkligen trivs med.

Har du stött på några utmaningar i branschen?

Jag har haft det lite svårt med språket, till exempel med att läsa kontrakt. Ibland kan det också vara svårt att förstå det vardagliga snacket när jag är trött eller stressad.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Arbetsledning är roligt. Jag träffar många olika människor med olika bakgrund. Det är också roligt att vara med i samhällsbyggnad och att det är en bransch du kan gå från träarbetare till VD.

Hur ser din arbetsmiljö ut?

Arbetsmiljön verkar kanske inte så lockande för kvinnor då vi är få men miljön är trevlig, för både kvinnor och män. På grund av tekniska framsteg är det lättare med lyft och arbetet i helhet är mer ergonomiskt. Det finns också fler regler idag som gör att arbetet inte är så tungt.

Vad behöver man för egenskaper som arbetsledare på en byggarbetsplats?

Det är mycket planering, behöver vara duktig på att organisera och kommunicera. Du behöver också vara stresstålig och nyfiken.